Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

Üstel: “Asya Bebek bizim çoçuğumuz”


Üstel: “Asya Bebek bizim çoçuğumuz”
16 views
30 Eylül 2021 - 11:44


Üstel: “Asya Bebek bizim çoçuğumuz”

KIBRIS TV’den Elif Şen Çatal’a konuşan Sağlık Bakanı Üstel, Asya bebeğin Güney Kıbrıs’ta tedavi edilmesiyle ilgili “Asya bizim çocuğumuz. Orada tedavi oldu, burada tedavi oldu bir önemi yok” dedi

Doğumundan 2 ay sonra SMA Tip -1 teşhisi konulan ve yaşama tutunmak için aylarca mücadele veren Asya Polatlı’nın sağlık durumu ve ailenin tedavi sürecini Güney Kıbrıs’ta devam ettirme kararı ülkemizde büyük yankı uyandırmasının ardından, Sağlık Bakanı Ünal Üstel konuyla ilgili ilk açıklamasını gerçekleştirdi..

Asya bebeğin tedavisinde ihtiyaç duyulan 2 milyon 500 bin doların karşılanması ve tedavi sürecine bir an önce başlanması için ülkenin dört bir yanında kampanyalar düzenlendi; devlet, minik Asya için çeşitli çözüm yolları aradı.

Zaman zaman ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşen Asya bebeğin sağlık durumundaki gelişmeler de ülkede farklı fikirlerin çatışmasına neden oldu.

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, KIBRIS TV’de Halil Esendağlı’nın hazırlayıp sunduğu “Her Şey Masada” isimli programa katılarak yaşanan süreci anlattı.

Bakan Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Asya bebeğin tedavisini üstlenmesi konusunda “Asya bizim çocuğumuz. Orada tedavi oldu, burada tedavi oldu bir önemi yok” dedi ve Türkiye sağlık sisteminin eleştirilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Asya bebeğin tedavi süreciyle ilgili yaşanan süreci değerlendiren Üstel, zaman zaman olayların provoke edildiğini, kimi kesimlerin özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin gösterdiği katkıya teşekkür etmek yerine eleştirilerde bulunduğunu dile getirdi.

“Türkiye güçlü bir sağlık sistemine sahip”

Göreve geldiği günden beri dürüstçe çalışmayı hedeflediğini, siyasette de hekimlikte de bu yolda ilerlediğini kaydeden Üstel, “Beni sevip sevmemeleri önemli değil. Ama doğrular söylensin. Her yaşananda, her elimizi uzattığımızda Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti yanı başımızda. Biz, her istediğimizde elini uzatan Anavatanımıza teşekkür etmeye devam edeceğiz. Ama bunu yapmayan bazı kesimler” şeklinde konuştu.

Özellikle sağlık konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiği noktayı dünyanın gördüğüne vurgu yapan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece kendi sınırları içerisinde hizmet veren bir ülke olmadığını, tüm dünyanın tercih ettiği güçlü bir sağlık sistemine sahip olduğunu ifade etti.

“Belki gözden kaçtı, belki tam açıklayamadık”

Asya bebeğin tedavisinde yaşananlar hakkında “Belki gözden kaçtı, belki tam açıklayamadık” cümlesini kuran Üstel, şöyle devam etti:

“Asya bebek konusu bize intikal ettikten sonra, biz Asya bebek için neler yapacaklarımızı ekip arkadaşlarımızla çalıştık ve Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’yle imzaladığımız bir protokol çerçevesinde; Lefkoşa Büyükelçimizin de büyük gayretleriyle, uçağa gerekli ekipmanları monte ederek çocuğumuzu Ankara’ya uğurladık. Ve çocuğumuzun tedavisi Ankara Hastanesi’nde başladı.

Bir doktor, bir hastayı kabul ettiği zaman hastasına teşhisini koyar, tedavi planlamasını kendisi yapar. Ya da bir doktorlar heyeti tarafından süreç devam eder. Bizim çocuğumuzun da rahatsızlığının teşhisi konuldu ve tedavisine başlandı. Bu süreçte de TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TC Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve ülkemiz Başbakanı ve bakanlarının bilgisi dahilinde bu çocuğumuzun tedavisine başlandı”

“Vatandaşlık işlemleri en kısa zamanda tamamlandı”

Bu süreç ilerlerken Asya bebeğin tedavisinin yapılması için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olması gerektiğini hatırlatan Üstel, bu işlemlerin de en kısa zamanda tamamladığını anlattı.

Üstel, sadece Asya bebeğin değil, aynı zamanda ailenin de vatandaşlık işlemlerinin yapıldığını belirtti. Tüm bunların devamında ilacın ilk dozunun 22 Eylül’de Asya Polatlı’ya uygulanmaya başladığını dile getiren Üstel, doktorların tedavi planı çerçevesinde 4 doz ilacın Asya bebeğe verileceğini ifade etti.

Tedavi yöntemine ve kullanılacak ilaçlara doktorun kendisinin karar verebileceğini söyleyen Üstel, “Eğer daha iyi bir tedavi yöntemini bilen varsa tedaviyi o üstlensin” dedi.

3 doz ilacın 15 günlük aralıklarla uygulanacağını ve sonrasındaki 15 gün içinde ihtiyaç görülürse ikinci bir tedaviye geçileceğini anlatan Bakan Üstel, bu esnada Asya bebeğin tedavisinin ailesi tarafından Güney Kıbrıs’ta devam etmesi kararı alındığını aktardı.

Üstel, “22 Eylül’de birinci doz ilaç verildi. Hastanedeki aile ‘Biz sıkıldık. Biz ülkemize gidelim. 15 gün sonra 2. doz için yine gelelim’ dedi. Doktor onay verdi. Dönüş için yeniden uçağın tüm ekipmanları çocuğumuza göre organize edildi. Ama birkaç saat sonra çocuk başka bir uçakla Yunanistan’a, oradan da Güney Kıbrıs’a tedavi için getirildi” ifadelerini kullandı.

“Hedef ve amaç aynı”

Hedef ve amacın aynı olduğuna vurgu yapan Üstel “Temennim çocuğumuzun bir an önce sağlığına kavuşmasıdır” dedi.

Bakan Üstel, Asya bebeğin tedavi masraflarının üstlenilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan gerekli kararın geçtiğini ve kararın Resmi Gazete’de de yayımlandığını hatırlattı.

Üstel, “Türkiye Cumhuriyeti, çocuğumuzun tedavi masraflarını üstlendi. Biz de geriye kalanları üstlendik. Eğer eksik kalan bir şey varsa da KKTC ve TC yerine getirecekti. Ama üzüldüğüm nokta Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık sistemini eleştirmesi. Bu doğru değil” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.