Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

Bugün ‘babalar günü’


Bugün ‘babalar günü’
15 views
19 Haziran 2022 - 11:01


Bugün ‘babalar günü’

Bugün 19 Haziran 2022 Babalar Günü… Peki, Babalar Günü ilk olarak nasıl ortaya çıktı ve ne zamandan beri kutlanıyor? Babalar Günü neden haziran ayında kutlanıyor? İşte Babalar Günü’nün kısa bir tarihçesi.

Babalar Günü pek çok ülkede Haziran ayının 3. pazar günü kutlanan özel bir gün. Peki, Babalar Günü ilk olarak nasıl başladı? Bu makalede Babalar Günü’nün tarihçesine bakıyoruz.

BABALAR GÜNÜ TARİHÇESİ

Guardian’ın haberine göre Batı Virginia, Fairmont’tan Grace Golden Clayton, 1908’de babaları kutlayan ilk etkinliğin arkasındaki kadındı. Bu olaydan bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Aralık 1907’de Monongah Maden Faciası gerçekleşmişti. ABD’nin Monongah kömür madenlerine ait iki ayrı madende 6 Aralık 1907’de grizu ve kömür tozu patlaması yaşanmış ve 361 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerin 250’si babaydı.

Babalarını kaybeden bin çocuğun onuruna Clayton, kilisede bir anma etkinliği için öncülük etti. Clayton, 1896’da vefat eden babasını çok özlemişti, bu yüzden anma etkinliği için doğum gününe en yakın tarih olan 5 Temmuz 1908’i seçti. Clayton’ın girişimi Babalar Günü’nü doğrudan teşvik etmedi. Çünkü anma töreni, Fairmont kasabası dışında çok fazla tanıtılmadı ve bir gün önceden düzenlenen Bağımsızlık Günü kutlamalarının gölgesinde kaldı.

Yine de fikir, ertesi yıl Sonora Smart Dodd’un babaları da anneler gibi onurlandırma arayışına başladığında yeniden ele alındı.

İLK BABALAR GÜNÜ

Babalar Günü tarihte ilk kez 19 Haziran 1910’da Washington’un Spokane şehrinde kutlandı. Babalar Günü fikrine öncülük eden kişi Sonora Smart Dood (1882-1978) idi… Babası bir iç savaş gazisiydi. Anneleri doğumda ölünce onu ve 5 kardeşini tek başına büyüttü.

1882’de Arkansas’ta doğan Dodd, altı çocuktan biriydi ve yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Washington’a taşındı.

16 yaşındayken, annesi Ellen Victoria Cheek Smart, altıncı çocuğunu doğurduktan sonra yaşamını yitirdi. Bir çiftçi ve İç Savaş gazisi olan babası William Jackson Smart çocukları tek başına büyüttü.

  • Brittanica’ya göre Dodd, 1909 yılında, o zaman tatil olarak kabul edilen Anneler Günü’nde vaaz dinlerken aynı günün babalar için de yapılması fikri aklına geldi. Fikrini desteklemek için pek çok kuruluşa başvurdu. Washington Eyaleti, 19 Haziran 1910’da ülkenin eyalet çapındaki ilk Babalar Günü’nü kutladı.
  • 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları destekledi ve eyalet hükümetlerini Babalar Günü’nü kutlamaya çağırdı.
  • 1957’de Kongre’ye yazan Senatör Margaret Chase Smith “Ya ebeveynlerimizi, annemizi ve babamızı onurlandırırız ya da birini onurlandırmaktan vazgeçelim. Ama iki ebeveynimizden sadece birini seçip diğerini ihmal etmek, akla gelebilecek en ağır hakarettir.” diye yazdı.
  • 1966 yılında ise dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını belirten bir bildiri yayımladı.
  • 1972’de başkan Richard Nixon’ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD’de resmi tatil ilan edildi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.