Yayınlanma: 25 Kasım 2023, 14:47
Ülke gündemdeki birçok konunun değerlendirildiği Kıbrıs Ne Haber Web TV'de yayımlanan
Özge Şimşek’in hazırlayıp sunduğu
Haftaya Yansıyanlar programının bu haftaki konuğu
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Başkanı Umure Örs oldu.
Eğitimin ele alındığı programda ilk olarak Umure Örs Kıbrıs Türk Eğitim Vakfının kuruluşundan ve vakıfın işleyişi hakkında bilgiler vererek sözlerine başladı.
Örs,Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı'nın 1994 yılında 48 toplumda önde gelen 48 kişi tarafından kurulduğunu ve vakfın en önemli amacının bilim, kültür, sanat ve eğitim konusunda çalışmalar yapmak, kaynaklar oluşturmak, katkılar yapmak ve araştırmalara yön vermektir olduğunu söyledi.
Vakfın en önemli amacının kamusal eğitime katkı yapmak olduğunu dile getiren Örs, okulların fiziki altyapısına katkı yapmak, eğitim materyallerine katkı yapmak ve başarılı ve ekonomik yoksunluk yaşayan çocuklarımıza burs vermek vakıf olarak en önemli amacımızdır dedi.
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı mütevelli heyeti ve profesyonel ekibiyle hizmetlerini sürdürmektedir
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfının hizmetlerini verirken hem kendi öz kaynaklarını kullandığını hem de toplumsal dayanışmadan elde ettiği bağışlarla elde ettiği bir gelir kaynağının olduğu söyleyen Umure Örs, sözlerini şöyle sürdürdü; ülkede yaşanan ekonomik durumlara göre ya da Türk lirasının dalgalanması ile bizlerde vakıf olarak ekonomik sıkıntılar yaşamaktayız. Bu ekonomik sıkıntılardan dolayı bazı dönemlerde hizmetlerimizi sürdürüyoruz ama geliştiremiyoruz. Ancak bunun dışında hizmetlerimizin farkında olan bir toplumumuz var. Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı mütevelli heyeti ve profesyonel ekibiyle hizmetlerini sürdürmektedir. Tabii yetişemediğimiz durumlar da oluyor örneğin kamusal eğitimde okulların ihtiyaçları gerek fiziki altyapıları gerek eğitim materyalleri konusunda ve hatta kültürel ve sanatsal aktivitelerini geliştirme konusunda destek talebinde bulunuyor okullar bu konuda zaman zaman yetersiz kalıyoruz, bunun içinde devletle, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapmak arzusundayız.
Birçok okulumuz malesef 1974 yılında sonra fiziki alt yapılarına çok geçici çözümlerle bugüne kadar geldi diyen Örs, Kıbrıs Türk Eğitim Vakfının 29 yıllık yaşam sürecinde 3 tane okul yapıp Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettiğini söyledi.
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Başkanı Umure Örs, bu eğitim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda Mağusa Maarif Koleji'ne 2 ek derslik , Alasya ilkokuluna ise bir derslik yapıp Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettiklerini söyledi ve okullar için yaptıkları fiziki altyapı desteklerinin tümünü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izinler alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncelik sıralarına göre gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Okulların fiziki altyapılarının bir an önce güçlendirilmesi gerek
6 Şubat gibi çok acı bir deneyim yaşadık diyen Örs, okulların fiziki altyapılarının bir an önce güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve
bununla ilgili hiçbir mazeretin olmaması gerektiğini gerek bütçe gerek zamanlama hiçbir mazeret olmadan en acilinden sıralamayla okulların fiziki altyapılarının yapılması gerektiğini söyledi.
Hiçbirimizin gönlü çocuklarımızın sürekli olarak prefabrik sınıflarda ders yapmalarından yana değildir diyen Örs, biran önce önemli olan
ülke iklim koşullarına, mevzuatına ve deprem yasalarına uygun sınıfların ,okulların yapılarak ve tabii ki sadece derslik değil sosyal aktivite alanlarının da yapılarak hizmete sunulmasıdır dedi.
Okul öncesi eğitim içinde devlet desteğinin şart olduğunu söyleyen Örs, konuşmasını şöyle sürdürdü; okul öncesi ülkemizde çok ciddi bir sorundur aslında çünkü artık tek ebeveyn ve annelerinin çalışma olanaklarına erişebilmesi için bir sosyal devletten söz ediyorsak bu olanaklar devlet tarafından yaratılması gerekir sadece ekonomik geliri yüksek olan kişilerin bu hizmetlere erişmemesi gerekiyor. Bütün anneler kamuda çalışmıyorlar özel sektörde çalışan annelerimizin çocuklarını bırakabilecekleri doğru bakım hizmetlerinden faydalanabilecekleri alanları devletin kesinlikle yaratması gerekiyor. 0-3 yaş grubu için ve 3- 5 yaş arasında kreş bakım hizmeti gerektiren kurumlarda da yine devletin olanak yaratması gerekiyor. Kamusal eğitim, kamusal kreş hizmetini devletin kesinlikle yaratması gerekmektedir.
Farklı kültürlerdeki çocukların eğitimdeki sıkıntıları ile ilgili de görüşlerini bildiren Umure Örs, ''nüfusumuzu bilemiyoruz bilemediğimiz bir nüfusla ilgili eğitim politikalarımızı belirleyemiyoruz ve bunun sıkıntısını aslında bütün toplum yaşamakta ama bize en acı veren çocukların yaşamasıdır'' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; çocuklarımız bir şekilde ebeveynleriyle bu ülkeye geliyorlar onların seçtikleri bir ortam değildir tabii sınıfta farklı dillerden farklı kültürlerden çocukların olması olağandır belki ama 2 dil sorunu oluşuyor ve bundan dolayı eğitimci de öğretmen de büyük sorunlar yaşıyor. Öğretmenler bir süreden sonra eşit eğitim olanağı sunamıyor çocuklara bunlarla ilgili tabii ki Eğitim Bakanlığı'nın ciddi programları olması gerekiyor. Hem çocukların kültürel entegrasyonuyla ilgili hem de dilleriyle ilgili.
Umure Örs,eğitim vakfı olarak bizim direkt şiddet konusunda bir çalışmamız yok ancak biz kurum olarak burs vererek veya ekonomik destek olarak çocuklarımıza katkı yapmaya çalışıyoruz ve şiddet görmüş şiddete maruz kalmış kişilerinde yaşamını ya da eğitim hayatlarını kolaylaştırmak adına eğitim vakfı olarak desteklerimizi sürüyoruz dedi.
Bu yıl 144 çocuğa erişim sağladık
Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Başkanı Umure Örs son olarak Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı olarak bu yıl rekor düzeyde ve ülkemizde de bir ilk olarak 144 çocuğa burs ve eğitim paketi ya da eğitim desteği verdiklerini söyledi ve bunu yaparken sporsorlar ve şampiyon melekleri derneği ile yaptığımız işbirliği doğrultusunda şampiyon melekler bursu vererek bu yıl 144 çocuğa erişim sağladıklarını kaydetti. Örs, arzularının gelirlerinı artırarak daha çok çocuğa ulaşmak olduğunu da sözlerine ekledi.
Eğitimle ilgili birçok konunun değerlendirildiği programın tamamını bu linkten izleyebilirsiniz;
https://www.facebook.com/kibrisnehaber/videos/1310925682942958