Dünya
İran'da Kovid-19'dan Ölen Kişinin Defni Sırasında Part İmparatorluğuna Ait Mezar Bulundu
Yayınlanma: 29 Nisan 2020, 13:59
İran'da Kovid-19'dan Ölen Kişinin Defni Sırasında Part İmparatorluğuna Ait Mezar Bulundu İran'ın Mazenderan eyaletinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin defni...
İran'da Kovid-19'dan Ölen Kişinin Defni Sırasında Part İmparatorluğuna Ait Mezar Bulundu
İran'ın Mazenderan eyaletinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin defni sırasında, Part İmparatorluğu dönemine ait bir mezar bulundu.
İran resmi haber haber ajansı IRNA'ya konuşan tarihçi Ali Ramazani Paçi, Sari ilçesine bağlı bir köyde Kovid-19'dan ölen bir kişiyi defnetmek için açılan mezarda, Part İmparatorluğu (M.Ö 247 - M.S 224) döneminde yaşamış bir askere ait kemikler ile çeşitli askeri malzemeler bulunduğunu söyledi.
Ramazani Paçi, "Sağlık Bakanlığının Kovid-19'dan ölenler için belirlediği kurallara göre derinliği fazla olan bir mezar kazılırken antik dönemden kalma bir mezarı keşfettik. Ne yazık ki, mezar iş makinesi nedeniyle bir miktar zarar gördü." ifadelerini kullandı.
Mezarda bir insan iskeleti, kırılmış kil çömlek, demir kılıç, ok kılıfı ve demirden yapılmış bir takım savaş aleti bulunduğunu kaydeden Ramazan Paçi, bu malzemeler ve yapılma yöntemlerinden yola çıkılarak mezarın Part İmparatorluğu dönemine ait olduğunun anlaşıldığını aktardı.
2300 YIL ÖNCESİNDE DİŞLERE İMPLANT YAPILMIŞ
Askerin dişlerinin olduğu fotoğrafları bölgedeki bir diş doktoruna gösterdiklerine işaret eden Ramazan Paçi, doktorun dişlerin düzenli olmasına şaşırdığını ve "2300 yıllık bu askerin dişlerine implant yapıldığı anlaşılıyor." dediğini aktardı.
Ramazan Paçi, keşfedilen tarihi eserlerin incelenmek üzere yetkililere teslim edildiğini belirtti.
İranlı tarihçi ayrıca, 2 yıl önce de aynı mezarlıkta 3 bin 500 yıl önceye dayanan antik çağdan kalma tarihi eserler bulunduğunu hatırlattı.
İRAN'DA KOVİD-19 SALGININDA CAN KAYBI 5 BİN 957'YE YÜKSELDİ
İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 80 artarak 5 bin 957'ye yükseldi.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, devlet televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 80 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve 1073 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu.
Böylece ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybının 5 bin 957'ye çıktığını aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 93 bin 657 olduğunu bildirdi.
(AA)
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!