Kıbrıs Ne Haber – Kıbrıs'ın Güncel Haber Sitesi

Atun; ‘’KIBTEK yolsuzluklarına ilişkin bulgularımız var’’


Atun; ‘’KIBTEK yolsuzluklarına ilişkin bulgularımız var’’
283 views
04 Mayıs 2021 - 16:02


Atun; ‘’KIBTEK yolsuzluklarına ilişkin bulgularımız var’’

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Sunat  Atun Kanal T’ de yayınlanan Ferda Ekinci ile Haber +  programının konuğu oldu. Atun  gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Ferda Ekinci’nin sorularını yanıtladı.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde 27-29 Nisan’da Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla düzenlenen  5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans sonuçsuz kaldı. Cenevre sürecine ilişkin Sunat Atun şu ifadelere yer verdi; ‘’Kıbrıs Türk tarafı olarak altı maddelik öneri sunuldu ve doğrusu yapıldı.Çünkü 60 senedir belirli bir eksenin dışına çıkılmadan ele alındı. Rumların, hiç tarihe bakmadan, ada üzerinde  AB’nin de desteklediği bir egemen olma çabası içinde bir çözüm aramış ve bu seferde yeniden beşli zirve de tarafların ortak zeminde buluşabileceklerinin ne durumda olduğunu ve tarafların düşücelerinin ne olduğu ve hangi koşulda bir çözüme motive olacaklarını ortaya koymaları gerekecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir devlettir. Eşitlik ve eşit statü durumunda bir anlaşmaya evet diyebiliriz

Halk olarak bize empoze edileni değil, bizim kabul edebileceklerimizi masaya koymamız gerekir. Kendi evlatlarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için yapılan siyasi baskılara göğüs gelmek zorundayız.

Ana vatanımızın dünya üzerindeki statüsü yükseldikçe Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de statüsü de yükseliyor. Bu yükselme devam edecektir. Dünya bizi tanımıyor fakat varlığımızı kabul eder

Altı maddelik önerimize Maraş ve havaalanını isteyerek karşılık vermeye çalıştılar. Bu bizim egemenliğimizi yönelik bir tutumdur. Neredeyse egemenliğiniz  yok demeye yönelik bir harekettir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 40 yıldır var olan bir devlettir. Devlet olarak tanınmalıyız sonrası için eş devletler olarak anlaşma masasına oturabiliriz. Fakat onlar Mağusa Limanını ve Ercan Havaalanını ver diyor. Bu hem saldırgan hem de yapıcı olmayan bir durumdur. Bu diplomatik alanda kabul edilebilir bir öneri değildir.’’

 

 

Atun; Bir takım bulgular var.

Kıbtek araştırma komitesi çalışmalarına da bakan Sunat Atun gündemi çok meşgul eden KIBTEK konusunun komite çalışmaları hakkında görüşlerini aktardı. Atun, komitemiz 3 UBP 3 de muhalefetten olmak üzere  6 kişiden oluşmakta ve uyum içinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz diyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü;  ‘’Elektrik kurumunda yolsuzluk yapılıp yapılmadığı konusuna dair  araştırma  komitesi 2019 yılında oluştu. Bir takım bulgular var. Bizim hedefimiz Mayıs ayının sonunda  raporu yayınlamaktır.  Ancak  rapor açıklanmadan  içerik hakkında buradan bilgi vermek çokta etik olmaz. Yargıda olan meseleler de vardır.  Biz olaya şu şekilde yaklaşıyoruz anayasamıza göre kuvvetler dengesi vardır yani yasama, yürütme ve yargı. Yargının görevi tabi yargılamayı yapmak. Biz yasama organıyız. Yasama organı olarak da mecliste soruşturma komitesi kurulmasına ilişkin bir imkan vardır,o imkanlar dahilinde biz çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz. Yapmamız gereken  bir yorum getirmek değil, somut gelişmeleri raporlarla ifade etmektir.

Meclis Danışma Kurulu’nun, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersan Saner’in erken seçim tarihinin belirlenmesi amacıyla tüm partilerin temsil edileceği ve hükümetin çoğunlukta olacağı bir AD-HOC komite kurulması önerisinden sonuç alınamadı.Bu konu üzerinde görüşlerini bildiren Sunat Atun ‘‘Bu seçim ve halk oylaması yasanın güncellenebilmesi ve bununla birlikte de seçim tarihinin saptanabilmesi için tüm partilerin temsilcilerinin yer alacağı  bir özel komite yani ad hoc  komite kurulmasını biz önerdik.’’ dedi.


Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.